Wat is henna?
Henna is een plant. De bladeren van deze plant worden gedroogd en vermalen tot een poeder. Dan wordt de poeder nog een aantal keer gezeefd zodat alle stokjes en nerfjes eruit zijn. Wat er dan overblijft is een prachtige, natuurlijke felgroene poeder.
Wat is hennapasta?
Hennapasta is de mix die we gebruiken om henna aan te brengen op je huid. Deze mix bestaat uit hennapoeder, (poeder)suiker, een huidvriendelijke essentiële olie en water of citroensap. Zie hiernaast het recept van mijn hennapasta:
Recept voor hennapasta
100 gr Hennapoeder
30 ml Essentiële olie (eucalyptus, lavendel of kajaput)
30 gr Gewone suiker (fijne korrel kan ook)
zet alles in een kommetje en meng het goed met elkaar
Voeg lauwwarm water toe totdat je ongeveer de dikte van tandpasta bereikt (voorkeur van de dikte van de pasta verschilt per artiest, leuk om mee te experimenteren 😉
mix mix mix totdat het 1 geheel wordt
( ja, je kan ook een mixer gebruiken! )
Dek het geheel af met vershoudfolie (druk de folie tegen de pasta aan) en laat het een dag rusten op huiskamertemperatuur.
Op een gegeven moment zie je een soort vloeibare kleurstof zich van de pasta afscheiden. Dat is de zogenaamde ‘dye release’.
Test test dubbeltest: je kan een stipje op de binnenkant van je hand zetten, laat het er een paar minuutjes op en verwijder het. Heb je een fel oranje stip?
Dan is je pasta READY!
Van Hennaplant tot Hennakunst – 7 stappen
Stap 1
Henna groeit op de plantage
Stap 2
De blaadjes worden geoogst en gedroogd
Stap 3
De gedroogde blaadjes worden vermalen
Stap 4
Inpakken van de poeder
Stap 5
Van poeder naar pasta (zie recept bij vraag 2)
Stap 6
Henna in een applicator vullen en aanbrengen op de huid
Stap 7
Genieten van een geweldige afdruk de komende dagen!
Een kleine info video over hoe ik mijn pasta maak 🙂
Wanneer boek ik mijn henna-afspraak?
Henna heeft 48 uur nodig om volledig in je huid in te trekken. Het is dus aan te raden om je henna-afspraak twee dagen voor je gelegenheid te boeken. Zie hieronder de fases van de kleurontwikkeling van je henna stain. Ik verbaas me er elke keer weer over; van fel oranje naar donker rood/bruin!
Hoe kan ik me het beste voorbereiden voor mijn henna-afspraak?
Zorg ervoor dat je huid schoon is en niet vet (geen lotions en olie!). Douche voor je afspraak ;). Als de henna is aangebracht mag het niet in aanraking met water komen. Ben je van plan een manicure te doen of je armen te waxen? Doe dat dan ook 1-2 dagen van te voren.
Hoe verzorg ik mijn henna nadat het is aangebracht?
Voor een optimaal resultaat heeft henna enige aftercare nodig. Tips voor een goede aftercare zijn:
- Houd jezelf warm als de henna is aangebracht. Henna heeft gek genoeg van nature een verkoelend effect, maar jij hebt juist warmte nodig voor een mooi kleurresultaat.
- Als ik de henna heb aangebracht gebruik ik altijd citroen-suiker water als een soort beschermingslaag voor je henna. Zo blijft het beter op je huid plakken.
- Houdt de henna minimaal 6-8 uur op je huid (2 uur kan ook, maar dan blijft de afdruk minder lang zitten) of slaap er een nachtje mee (ik pak het altijd in met watjes of mefix tape, soms is een handschoen of sok ook voldoende).
- Wrijf je handen tegen elkaar om de henna eraf te halen. Vermijd water voor de eerste 24 uur (!) voor een donker kleurresultaat.
- Optioneel: bescherm je henna en houdt het warm met cocosnoot, mosterd of olijfolie (breng het lichtjes aan).
Hoelang blijft de henna-afdruk zitten?
Dat verschilt per persoon. Gemiddeld genomen blijft de henna na haar volledige kleurontwikkeling nog 3-4 dagen hetzelfde alvorens het begint te vervagen. Het vervagingsproces is afhankelijk van hoe goed je de aftercare instructies hebt opgevolgd en je huidtype. Dat kan 1 week duren of zelfs tot 4 weken.
Wat is zwarte Henna? Dat bestaat niet!
Natuurlijke henna komt maar in één kleur en dat is die prachtige felgroene poeder. Elke andere kleur ‘henna’ is een chemisch goedje wat voor een allergische reactie kan zorgen. Nooit nemen dus!
Is henna veilig tijdens de zwangerschap en voor kinderen?
Yep. Zolang het 100% natuurlijke henna is. Uit ervaring kan ik zeggen dat tijdens het zetten van de belly blessings essentiële lavendelolie als de meest aangename olie voor op de huid- en als geur wordt ervaren :). Omdat kinderen vaak ook een gevoeliger huidje hebben dan volwassenen gebruik ik ook bij hen essentiële lavendelolie.
Hoe ziet een henna-afdruk eruit?
Een henna-afdruk heeft vaak een bruin/ roodachtige kleur op de huid. De kleur en intensiteit van de afdruk verschilt afhankelijk van waar het op het lichaam is gezet. Waar de huid dunner is, daar is de afdruk vaak lichter. Zie bijvoorbeeld de foto hiernaast. De afdruk op de arm heeft een iets andere kleur dan de afdruk op de binnenkant van de hand.
Waar kan ik henna bestellen?
Er zijn een paar suppliers in Nederland waar ik mijn spullen vandaan haal. Bij hen weet ik zeker dat ik een zelfgemaakte pasta met veilige ingrediënten krijg. Zie hieronder de twee leveranciers met een link naar hun webshop: