‘Henna als transdisciplinaire kunst; hoe ik dans in mijn henna verwerk’

Van henna als body- art naar henna als…

…schilderkunst

 

Ik probeer als henna-artiest en danseres de verbinding tussen de twee kunstvormen op te zoeken. De verhalen die ik dans, verwerk ik mijn henna. De beweging die ik maak, vertaal ik naar een patroon. Dankzij deze transdisciplinaire aanpak ben ik in staat geweest mijn eigen stijl in het hennalandschap te ontwikkelen. Daaruit is ook mijn hennafilosofie ontstaan: henna is als een schilderijtje op je hand, het vertelt een verhaal… en toen bedacht ik me; waarom maak ik geen schilderij? Henna als schilderkunst!

 

Ik gebruik voor mijn schilderijen waterverf, acrylverf en de hennapasta zelve. Dat zijn mijn basisingrediënten. Het is voor mij een manier geworden om mijn hennabibliotheek en mijn verbeelding uit te breiden. In tegenstelling tot henna als body-art, kan ik nu spelen met verschillende materialen, kleuren en oppervlaktes.

 

Zie hieronder enkele schilderijen als smeltkroes van mijn verbeelding in dans en henna.

… vloerschilderingen en blokkendecoratie

 

De vloerschildering is ontstaan doordat mijn danswereld in aanraking kwam met mijn hennawereld. Het Korzo Theater organiseert jaarlijks het India Dansfestival. Een festival waar ik als danseres nauw bij betrokken ben. Voor de aankleding van het theater waren ze op zoek naar iets origineels. In India worden vaak rangoli’s (figuren die vaak bij de ingang van een gebouw gemaakt worden, bestaande uit bloemen of krijt) gemaakt tijdens feestelijkheden. Het idee was om iets soortgelijks te doen. Toen ik eenmaal bezig was, vloeiden de hennapatronen uit mijn hand! Het was zo leuk om mijn hennakunst op een andere manier toe te passen! Het publiek vond het zo mooi, dat ik vanaf 2015 tot op heden jaarlijks het theater decoreer met mijn hennakunst, zowel op de vloer als op andere stukken!

… decoratie

 

Elke keer als ik naar India reis voor mijn danslessen, verwonder ik me over de mate van details die in gebouwen, beelden en kleding zijn verwerkt. Die details verwerk ik ook in mijn hennadecoratie. Van kaarsen tot fotolijsten tot kleine give-aways. Het zijn de details van de paleizen in Rajasthan, de intrigerende patronen in Indiase kleding en de eeuwenoude beelden die mij inspireren om deze kleine kunstwerkjes te maken.

… digitale kunst

 

Het staat nog in de kinderschoenen, maar ik experimenteer ook met digital art. Het is voor mij een hele nieuwe kunstvorm met talloze mogelijkheden waar ik me nog verder in ontwikkel. Zie hieronder het resultaat van enkele try-outs. Een uitnodiging en een projectie die zichzelf creëert.

Referenties

“Anima, dank voor je bijdrage dit jaar aan het India Dans Festival. Elk jaar wordt je kunst weer een stukje mooier doordat je altijd op zoek bent wat voor nieuws je nu kan doen.”
Korzo Theater

My bucket list

 

Murals

 

Ik zou het heel tof vinden om muurschilderingen te maken. Ken je toevallig iemand of ben jij die persoon die een henna muurschildering wil? Neem dan contact met me op! Omdat het op mijn bucket list staat, zal de prijs voor het zetten van een muurschildering ook aangepast zijn :).

 

Hennadecoratie op taarten, cupcakes of koekjes

 

Ik heb er eerder mee geëxperimenteerd, maar pastry/ bakken is een vak apart! Mocht je ideeën hebben met wie ik kan samenwerken om prachtige hennadecoratie van frosting of chocolade op gebak aan te brengen, dan hoor ik je graag!